Na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, održanoj u Parizu 1995. godine, 23.april proglašen je Svetskim danom knjige i autorskih prava te se kao takav obeležava širom sveta.

Ovaj datum je izabran jer se 23.april često navodi kao datum smrti dva velikana svetske književnosti, Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira.

Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe). U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže. Danas je ovaj praznik spojen sa Danom knjige pa muškarci poklanjaju ženama cveće a one njima knjige. Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina Velika Britanija nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvetila 14. mart.

Izvor: Portal mladih

Svake godine, naša školska biblioteka obeležava ovaj datum akcijom “Danas smo svi u biblioteci” kada učenici preuzimaju ulogu bibliotekara.

S obzirom na trenutnu situaciju, zamolili smo članove naše bibliotečke sekcije da kao iskusni bibliotekari preporuče svoje omiljene knjige trenutno i na taj način obeležimo Svetski dan knjige.

Ovim se priključujemo akciji Biblioteke grada Beograda: Čitaj, ne skitaj! Sa knjigom se slikaj!

Naša Minja poručuje: Preporučujem knjigu zato što je uzbudljiva,avanturistička,zanimljiva,i ima puno lepih i interesantnih priča i dogadjaja sa kojim se suočavaju pet prijatelja i svi složno idu u svaku avanturu koja im se ukazuje.
Naša Petra poručuje: Ovu knjigu preporučujem, kao i sve ostale knjige iz edicije “Džeronimo Stilton”, jer su zabavne, avanturističke i smešne. Mislim da svako dete može i treba da ih pročita jer nisu dosadne (kao na primer neka lektira), već su zanimljive i decu vode kroz igru i maštu. Zato ih i ja rado čitam i vama ih preporucujem. Sa Dzeronimom vam nikada neće biti dosadno.
Naša pesnikinja Eva Grujić poručuje: Zbirka pesama i šala Fazoni i fore jeste nepresušni izvor zabave i smeha, ali i korisnih informacija ispričanih na duhovit način. S Fazonima i forama nema kraja dobroj zabavi. Oni nas nenametljivo uče da se kroz zdrav smeh najbrže stiže do zdrave pameti. Zato, drugari, pročitajte ovu knjigu – nećete ostati ravnodušni.
Odlomak iz knjige Fazoni i Fore ispisan rukom Eve Grujić, IV/1.
Naša Ema poručuje: Ovih 110 stranica koje sam drzala u ruci preporucujem vam zato sto me je ova knjiga naucila da nije toliko bitno sta drugi misle o tebi, bitno je sta ti mislis i kako mislis da je najbolje za tebe. Knjiga je takođe malo duhovita pa je i za one koji vole da se sale,a i one koji vole avanturu.
Naša Dunja poručuje: Knjigu preporucujem zato sto je zanimljiva i uzbudljiva. Prikazuje teske dane ispricane sa gledalista deteta.
Naša Ana poručuje: Preporucujem ovu knjigu zato sto je zanimljiva i avanturisticka i iako ima 70 stranica kada je procitate osecate se kao da ste procitali knigu od 150 stranica.
Prva knjiga: Zagonetne priče, Uroša Petrovića – da razmrdate vijuge u mozgu.
Druga knjiga: Moja velika knjiga basni – da budete svi mudriji.
Školski bibliotekar: Natalija Milošević
Umesto preporuke za knjigu zelim da pohvalim nase devojcice koje su na ovaj kreativan nacin ucestvovale u obelezavanju Svetskog dana knjige uz zelju da se sto pre ponovo druzimo u nasoj biblioteci. Pohvala i nasoj teacher Nataliji na svim dobrodoslim idejama kao i pomoci u realizaciji celog projekta.
Školski bibliotekar: Sonja Stanković

A pogledajte kako su na naš izazov odgovorili učenici 4/4 naše škole. Bravo za kreativnost i čitanje!

Zahvaljujemo učiteljici Jeleni Manić Eftimov koja je sa nama podelila ovaj video.